CU37 | VAŠA OZNAKA KVALITETA.

Zgrada se nalazi na uglu dve ulice u centralnom gradskom bloku, otvorena je na gradske ulice, tako da obe fasade imaju ravnopravan tretman u oblikovanju i materijalizaciji. Fasada prema Ulici cara Dušana korespondira sa većom, prometnom ulicom i “brani se”, odgovara pravilnjim rasporedom otvora, strožijiim redovima i čvršćim pravilima. Fasada prema Ulici cara Uroša, koja je mirnija, manja, otvorena ka školskom dvorištu, je opuštenija sa pomerenim i izmeštenim redosledom otvora. Sam ugao zgrade povezuje ove dve teme i diskretnim pomeranjem strogog reda nagoveštava njegov prelazak u drugačiju dinamiku.

Objekat je isprojektovan kao monolitna armirano-betonska konstrukcija, sa vertikalnim nosivim elementima u vidu armirano-betonskih platana debljine 20 cm i horizontalnim elementima u vidu armirano-betonskih ploča debljine 20-22 cm, ukrućenih gredama. Ukopani delovi objekta u potpunosti su realizovani kao armirano-betonski. Čitava konstrukcija objekta je zaštićena od neželjenih prodora podzemnih voda zahvaljujući odličnom rešenju zaštitne konstrukcije od armirano-betonskih dijafragmi (sistem zidova debljine 45 cm) formiranih oko obodnih zidova podrumskih etaža. Kao obezbeđenje od podzemnih voda u samoj konstrukciji podzemnih etaža korišćena je najsavremenija vrsta hidroizolacije – Penetron Admix kristali koji se ugrađuju u beton. Kristali ekspandiraju u dodiru sa vodom, tako da momentalno sprečavaju prodor vode, pa konstrukcija ostaje suva u svim okolnostim. Vertikalna komunikacija se ostvaruje preko liftova u armirano-betonskim jezgrima debljine zidova 15-20 cm, i preko armirano-betonskog stepeništa na sa kolenastim pločama debljine 16 cm.
Na mestima gde statički nije potrebna konstrukcija od armiranog betona, celine su pregrađene opekarskim zidovima, ojačanim horizontalnim i vertikalnim armirano-betonskim serklažima, u skladu sa propisima.

FASADA

Fasade imaju potpuno ravnopravan tretman i u materijalizaciji: kombinacija prirodnog kamena i staklenih otvora. Fasadni zidovi su zidani klima blokom, debljine 20 cm. Preko zidova se postavlja termoizolacija od tvrdih ploča mineralne vune, debljine 15 cm. Završna obrada su ploče prirodnog kamena, debljine 3 cm, po odabiru projektanta.

Fasadni zid:

• Završna obrada: disperzivna boja
• Malter, d = 2 cm
• Opekarski blok – klima blok, d = 20 cm
• Termoizolacija – tvrde ploče mineralne vune, d = 15 cm
• Vetreni sloj
• Fasadne kamene ploče, d = 3 cm

KROV

Krov na objektu je ravan, konstrukcija krova je betonska ploča sa svim potrebnim slojevima: paropropusna, vodonepropusna brana, termoizolacija, debljine 18 cm, sloj za pad, hidroizolacija, zaštita hidroizolacije i završni sloj. Obezbeđen je I izlaz na krov u delu stepenišnog prostora.

SPOLJAŠNJA STOLARIJA

Prozori i vrata terasa stanova i drugih prostorija izrađuju se od visokokvalitetnih, dobro izolovanih, aluminijumskih profila tipa REYNAERS, SCHUCO ili slično, sa prekinutim termičkim mostom i pojačanim stepenom termičke izolovanosti. Zastakljivanje je dvostruki termopaket (4 + 16 + 4 mm), renomiranih proizvođača stakla AGC, GUARDIAN ili ekvivalent. Ukupni koeficijent prolaza toplote za poziciju Uw = 1,5 W/m²K, prema DIN EN ISO 13947. Svi prozori i balkonska vrata su opremljeni i venecijanerima tipa “Hunter Douglas” Varema ili slično, od aluminijumskih zakrivljenih letvica. Krov na objektu je ravan, konstrukcija krova je betonska ploča sa svim potrebnim slojevima: paropropusna, vodonepropusna brana, termoizolacija, debljine 18 cm, sloj za pad, hidroizolacija, zaštita hidroizolacije i završni sloj. Obezbeđen je I izlaz na krov u delu stepenišnog prostora.

ZIDOVI

Unutrašnji pregradni zidovi su od opekarskih elemenata, debljine 20 cm i 12 cm. Zidovi, koji dele stanove od stepenišnog prostora, su od klima bloka, debljine 20 cm, zidovi između stanova su od pune opeke i tvrdih ploča mineralne vune, 12 + 8 + 12 cm, malterisani, sa završnom obradom u zavisnosti od namene prostorije

Zid stan-stan:

• Završna obrada: disperzivna boja
• Malter, d = 2 cm
• Opekarska puna opeka, d = 12 cm.
• Termo-/ zvučna izolacija – tvrde ploče mineralne vune, d = 8 cm
• Opekarska puna opeka, d = 12 cm
• Malter, d = 2 cm
• Završna obrada: disperzivna boja

Zid stan-hodnik:

• Završna obrada: disperzivna boja
• Malter, d = 2 cm
• Opekarski giter blok / betonski zid, d = 20 cm
• Termo-/ zvučna izolacija – tvrde ploče mineralne vune, d = 10 cm
• Kamene ploče, d = 3 cm / Gipskartonske ploče na potkontrukciji
• Završna obrada: disperzivna boja

Zid kupatilo-soba:

• Završna obrada: disperzivna boja
• Malter, d = 2 cm
• Opekarska puna opeka, d = 12 cm
• Malter, d = 2 cm
• Hidroizolacija – premaz (u donjoj obodnoj zoni kupatila i u oblasti kade/tuša)
• Završna obrada: keramičke pločice na lepku, d = 2 cm

PLAFON

Predviđen je ravan, monolitni plafon, gips-karton ploče na aluminijumskoj podkonstrukciji, proizvođača Knauf ili Rigips, spušten za minimalnih 10 cm, u dnevnoj i spavaćoj zoni. Plafoni će u zoni kupatila i kuhinje biti spušteni za 20 – 35 cm, zbog prolaza instalacija.

PODOVI

Cementna košuljica mašinski urađena. Između betonske ploče i cementne košuljice je zvučna izolacija tipa “Termosilent”.

PARKETARSKI RADOVI

Parket je predviđen, kao završna obrada, lepljen na dvokomponentni lepak. Parket je dvoslojni tipa “berti”, renomiranog proizvođača. Parket sokla, visine 10 cm, završno obređena kao parket ili u beloj boji. Parket se postavlja na cementnu košuljicu.

MOLERSKI RADOVI

Svi unutrašnji zidovi i plafoni u objektu su najpre gletovani u dva sloja, a potom bojeni disperzivnom bojom, takođe u dva sloja. Projektovana boja je bela.

KERAMIKA

Keramika za kupatila je granitna, I klase, italijanska iz uvoza, laserski sečena i rektifikovana, renomiranog proizvođača. Keramika u kupatilima se postavlja se od poda do plafona.
Keramika za kuhinje je granitna I klase, italijanska iz uvoza, laserski sečena i rektifikovana. Keramika u kuhinjiama se postavlja od poda do visine 150 cm.

UNUTRAŠNJA STOLARIJA

Unutrašnja vrata su predviđena u dve dimenzije, širine 81 i 91 cm, visine 230 cm. Krilo vrata je sa ispunom između dve MDF ploče, završno obrađene poliuretanskom bojom.

ULAZNA VRATA

Ulazna vrata u stanove su jednokrilna enterijerska sigurnosna vrata proizvođača Bosal, ili slično. Vrata su atestirana na IV nivo protivprovalne zaštite. Zaključavanje se vrši u 3 pravca i 6 tačaka, obezbeđena su i tri fiksna šipa sa strane šarki. Sigurnosna brava je najvišeg stepena kvaliteta i najviše klase sigurnosti. Predviđena je i I klasa zvučne izolacije.

ULAZNI HOL & STEPENIŠTE

Ulaz u zgradu za stanare je iz Ulice cara Uroša. Ulazni hol (u nastavku vetrobranskog prostora) je projektovan sa pultom za recepcionera, kao i prostorom/ambijentom za sedenje.
Ulaz u poslovni deo zgrade je iz Ulice cara Dušana.
Podovi ulaznog hola i stepenišnog prostora obloženi su pločama granitne keramike, po izboru projektanta. Zidovi su u kombinaciji molersko-farbarskih tehnika, ili kombinacija molersko-farbarskih tehnika i tapeta, i prirodnog kamena, sve po izboru projektanta.

Putnički električni bešumni lift, proizvođača ART LIFT, “ART MRL”, nosivosti 630 kg za 8 osoba. Unutrašnja dimenzija lifta 1850 x 1950 mm. Kabina je metalna, spolja pocinkovana, unutrašnji zidovi inox ili plastični laminat sa spuštenim plafonom od inoxa i direktnom rasvetom. Lift je opremljen rukohvatom, ogledalom, nužnim svetlom (panik), na podu priprema za granitnu keramiku i interfonska veza. Kabinska vrata su automatska, teleskopska, dimenzija 800 x 2000 mm.

Hidraulični teretni lift sa pratiocem – autolift “ART H CAR”, nosivosti 4500 kg. Unutrašnja dimenzija kabine 2900 x 5700 x 2200 mm. Kabina je metalna, spolja pocinkovana, plastificirana, sa direktnom rasvetom i nužnim svetlom (panic rasveta). Kabinska vrata su automatska, centralana 6-panelna sa fotozavesom, dimenzija 2800 x 2000mm. Autolift je povezan na dizel agregat, koji obezbeđuje rad lifta prilikom nestanka struje.

Ostvareno je 30 parking mesta, komotnih dimenzija koja se kreću od širine 250 – 270 cm i dužine od 520 – 590 cm. Sva parking mesta su označena i numerisana. Završna obrada poda garaže je ferobeton i trajna inpregnacija u nagibu od 0,5% ka rešetkama za odvodnjavanje. Garaža je opremljena svim instalacijama u skladu sa propisima i regulativama za tu vrstu i veličinu garaže. Garaža je je povezana sa nadzemnim objektom stepenicama i putničkim liftom.

Od mašinskih instalacija predviđena je ugradnja stabilnog sistema za gašenje požara raspršenom vodom (sprinkler instalacija), sa pratećom pumpnom i ventilskom podstanicom. Hidrantska mreža sa zidnim hidrantima je takođe predviđena. Sistem ventilacije i odimljavanja garaže je obezbeđen preko ventilacionih kanala potrebne vatrootpornosti. Ventilatori su smešteni u uglovima zadnjeg dvorišta zgrade. Sistem rada ventilatora je dvorežimski tj. u dve brzine (1. brzina – ventilacija, 2. brzina – odimljavanje). Prateće elektro instalacije dojave požara, detekcije CO su takođe predviđene. Za napajanje prioritetnih potrošača predviđen je dizel-električni agregat.

Grejanje obejkta je obezbeđeno sistemom toplotnih pumpi vazduh-voda proizvoda “Panasonic Aquarea kit” u svakom stanu. Podno grejanje je predviđeno da se izvede REHAU sistemom podnog grejanja. U svakom stanu je predviđena ugradnja ormarića za podno grejanje koji se sastoji od metalnog ormarića, sabirnika i razdelnika sa potrebnim brojem otvora, priključnom armaturom, odzračnim i ispustnim ventilima. Od ormarića za podno grejanje se vode cevi Al-Pex-Al ukopane u podu do pozicija u prostorijama.

Za prostorije u stanovima su projektovani sistemi fan coil aparata, čija je primarna funkcija hlađenje prostorija u stanovima. Predviđena je ugradnja plafonskih i parapetnih fan coil aparata proizvoda “Panasonic”, u zavisnosti od prostora. Plafonske jedinice su predviđene u dnevnoj sobi, dok se parapetne ugrađuju u spavaćim sobama. Upravljanje fan coil aparatima je preko daljinskih upravljača. U svakom stanu je predviđena ugradnja ormarića za FC aparate, koji se sastoji od metalnog ormarića, sabirnika i razdelnika sa potrebnim brojem otvora, priključnom armaturom, odzračnim i ispustnim ventilima. Od ormarića za FC aparate se vode cevi Al-Pex-Al ukopane u podu, zidu, ili u spuštenom plafonu do pozicija u prostorijama.

Svaki stan ima svoju spoljašnju jedinicu, koja je postavljena na krov objekta.

Ventilacija blokiranih prostorija (kuhinja i kupatila) biće obezbeđena sistemom ventilacionih vertikala (SCHIDEL) Kanali su obzidani opekom debljine 7 cm, malterisani, gletovani i završno bojeni disperzivnom bojom.

Napajanje stanova električnom energijom – razvod – predviđen je preko razvodne table, sa ugrađenom opremom kvaliteta proizvođača Moeller ili slično. U svakoj sobi je predviđen potreban broj utikačkih mesta (utičnica). Na pozicijama gde su enterijerskim projektom predviđena mesta za TV, odnosno radni sto, predviđen je modularni set sa energetskim (230V) konektorima za kablovsku televiziju (KDS), odnosno računarsko‑telefonskim RJ45 konektorima. Za potrebe potrošača u kuhinji predviđeno je sledeće: trofazni izvod za električni šporet (postoji mogućnost za napajanje posebno ugradne rerne i ugradne ploče), izvod za aspirator, utičnica za mašinu za posuđe, utičnica za frižider i više utičnica na radnoj površini za potrebe napajanja malih kućanskih aparata. U kupatilu su predviđeni izvodi za mašinu za veš, ventilator i utičnice za aparat za brijanje i fen. Na mestima predviđenim arhitektonskim i projektom vodovoda i kanalizacije, predviđeni su izvodi za napajanje akumulacionih bojlera.

Kao dopunska mera zaštite u kupatilima predviđena je ZUDS sklopka (zaštitni uređaj diferencijalne struje). U svim prostorijama stana predviđeni su izvodi za rasvetu prema nameni prostorije. Rasvetna tela su predviđena u komunikacijama, i na terasi. U ostalim prostorijama, kupac po svojoj želji sam nabavlja i postavlja svetiljke. Na pozicijama, gde su predviđene žaluzine sa elektromotorima, predviđena je odgovarajuća instalacija za napajanje i upravljanje.

Sva ugrađena oprema (utičnice i prekidači) je modularnog tipa, kvaliteta proizvođača VIMAR ili slično. Dojave požara, detekcije CO su takođe predviđene. Za napajanje prioritetnih potrošača predviđen je dizel-električni agregat.

Za bezbedno praćenje ulaza u objekat, u svakom stanu je predviđen video interfon sa kolor monitorom, proizvođača TCS ili slično. Koncentracija telekomunikacionih instalacija predviđena je u hodniku, gde se omogućuje instalacija aktivne opreme za ostvarivanje različitih usluga (kablovski / ADSL internet, IPTV, WiFi) u zavisnosti od potrebe kupca. Ugrađena oprema (računarsko-telefonske RJ45 i TV utičnice) je modularnog tipa, kvaliteta proizvođača VIMAR ili slično.

Predviđen je rezervni izvor napajanja (dizel-električni agregat–DEA) za garažu, sprinkler, auto i putnički lift i hidrostanicu, u kojoj je smešteno pumpno postrojenje za povećanje pritiska u hidrantskoj mreži. Uklјučenje DEA predviđeno je automatski u slučaju nestanka napajanja iz mreže. U ormanima ATS-a obezbeđena je električna i mehanička blokada od istovremenog napajanja iz mreže i agregata. Orman ATS-a smešten je u prostoriji dizel agregata i deo je isporuke agregata.

Celokupan razvod sanitarne vode predviđen je od umreženog polietilena po Engelovom postupku – “PE-Xa”, tip “Rautitan flex” i “Rautitan stabil” SDR 7,4 za maksimalne radne temperature od 90°C za maksimalne radne pritiske od 10 bar-a, proizvođač Rehau – Nemačka, ili ekvivalentno. Glavni razvod sanitarne vode vođen je u plafonu garaže.

Razvod sanitarne vode je rešen po principu i tako da, svaki stan ima svoj centralni ventil u reviziji u spuštenom plafonu ispred ulaznih vrata stana. Razvod od centarlnog ventila do sanitarnih čvorova je po plafonu stana. Glavne vodovodne vertikale su u hodnicima van stanova. Priprema tople vode po stanovima je preko toplotnih pumpi.

Kanalizacija prikuplja sve otpadne vode iz sanitarnih uređaja, i sistemom vertikalnih i horizontalnih razvoda sprovodi ih do postojeće ulične kanalizacije u Ulici cara Uroša.

Za unutrašni kanalizacioni razvod je predviđen bešumni kanalizacioni system “Raupiano Plus” sa mufom i gumenim prstenastim dihtungom sa dvostrukim “usnama”, stepen zvučne izolovanosti pri protoku od 4 l/s : 17 db, proizvođač Rehau – Nemačka, ili ekvivalentno, istih karakteristika. Sistem je predviđen za vertikale i razvod po sanitarnim čvorovima, dok su u glavnom plafonskom razvodu u garaži -1, predviđene cevi i fazonski komadi od polipropilenskih kanalizacionih cevi.
Kišne vertikale predviđene su u termici na fasadi, dok je glavni razvod atmosferske kanalizacije predviđen po plafonu garaže -1. Za kišne vertikale sa terasa, kao i razvod po plafonu garaže -1, predviđene su cevi i fazonski komadi od od polipropilenskih kanalizacionih cevi.

Kao dopunska mera zaštite u kupatilima predviđena je ZUDS sklopka (zaštitni uređaj diferencijalne struje). U svim prostorijama stana predviđeni su izvodi za rasvetu prema nameni prostorije. Rasvetna tela su predviđena u komunikacijama, i na terasi. U ostalim prostorijama, kupac po svojoj želji sam nabavlja i postavlja svetiljke. Na pozicijama, gde su predviđene žaluzine sa elektromotorima, predviđena je odgovarajuća instalacija za napajanje i upravljanje.

Sva ugrađena oprema (utičnice i prekidači) je modularnog tipa, kvaliteta proizvođača VIMAR ili slično. Dojave požara, detekcije CO su takođe predviđene. Za napajanje prioritetnih potrošača predviđen je dizel-električni agregat.